De illusie van extrinsiek motiveren

Waarom salarisverhogingen en bonussen niet werken!
Herken jij als HR adviseur, als manager, of misschien ook wel bij jezelf, dat er ontevredenheid kan zijn over het salaris of de bonus? Hoor je jezelf of anderen dingen zeggen als: “Ik verdien meer dan ik nu krijg.” of “Ik werk keihard en ik ben veel waard, maar er staat onvoldoende tegenover.”

Weet dan dat de kans groot is dat je voor de gek gehouden wordt door je eigen overtuigingen! Uit allerlei onderzoek blijkt namelijk dat extrinsieke motivatie meestal niet werkt. Sterker nog, een (te) hoge beloning werkt zelfs averechts. Bizar toch?! Dat vond ik althans wel toen ik hierachter kwam. Intrinsiek motiveren is cruciaal voor succesvol en optimaal functioneren. Zeker bij complexe taken die een beroep doen op onze creativiteit en de zogenaamde 21st century skills. Het is zelfs zo cruciaal, dat je bedrijf het onderspit kan delven als je dit niet waarborgt binnen jouw organisatie.

Een mooi voorbeeld: Stel je voor, je laat een digitale encyclopedie bouwen en je hebt alle middelen om hier wie dan ook voor te betalen. Door wie laat je dit doen?

a)  Je betaalt hier hoogopgeleide, vooraanstaande professionals en managers voor.
b)  Je laat hem bouwen door onbekende vrijwilligers.

Wat zou jij kiezen? Ik had zeker antwoord a gekozen, voordat ik deze kennis had. Halverwege/eind jaren ’90 zijn verschillende digitale encyclopedieën in de markt gezet, volgens beide modellen. De eerste variant heet Encarta, gebouwd door Microsoft. Niet bekend? Niet zo gek, want hij is eind 2008 weer van de markt gehaald, omdat Encarta niet op kon tegen de grootste concurrent, die volgens business model b is gebouwd. Deze variant ken je vast wel. Hij heet Wikipedia! En dit is niet een toevallig voorbeeld. Er zijn tal van praktijkvoorbeelden en interessante onderzoeken die ondersteunen wat ik beweer. Deze grappige en zeer inspirerende TedTalk van Daniel Pink is de moeite van het kijken waard als je hier meer over wil weten.

Het bizarre is dat wij onze organisaties vaak nog steeds bouwen op de overtuiging dat extrinsiek belonen de weg is naar excellent performen. Maar dat is niet waar! Zeker organisaties die willen floreren in de dynamiek van de 21e eeuw en veel kenniswerkers in dienst hebben, kunnen het beter anders doen.

Als extrinsiek belonen niet de weg is naar beter presteren, wat dan wel?

7 gouden tips hoe je medewerkers wel motiveert!

  1. Zorg dat je salarissen marktconform zijn en geef hier veel inzicht over, communiceer met de medewerkers cijfers waaruit dit blijkt.
  2. Weet dat achter ontevredenheid over salaris bijna altijd iets anders schuilgaat, en ga doorvragen om er achter te komen wat dit is. Vaak is een medewerker zichzelf hier niet eens bewust van!
  3. Zorg dat er transparantie is over de beloningsstructuur en het beloningsbeleid in de organisatie.
  4. Vermijd onderlinge concurrentie door persoonsgebonden bonussen af te schaffen, laat daarentegen iedereen delen in de winst van de organisatie.
  5. Verleg de focus van praten over salaris naar praten over de drijfveren en behoeften van de medewerker.
  6. Zorg dat je managers voldoende tools en kennis hebben om motivatiegesprekken goed en resultaatgericht te voeren met hun medewerkers.
  7. Wees bereid om de medewerkers te vertrouwen en te investeren in hun ontwikkeling.

De Empowerment Company helpt professionals met het ontdekken van hun intrinsieke motivatie en talenten, zodat zij krachtige en passende loopbaankeuzes kunnen maken. Hoe gaan jullie organisaties om met medewerkers die ontevreden zijn over hun salaris of bonus? Ik ben benieuwd, laat het weten op hallo@empowermentcompany.nl.

Andere artikelen die je misschien interessant vindt:

HOW CAN WE HELP YOU?

Luisteren naar tips om direct jouw werkgeluk te vergroten? Klik op Happy@Work podcast!

Wil je liever meteen daad bij woord voegen? Vraag een vrijblijvende en (meestal) gratis empower-yourself-call aan!

Meer inspiratie:

Persoonlijke groei

Loopbaanstap maken

Stress en burn-out de baas

Werkgeluk wetenschap

Werkgever inspiratie

Werk-privé balans

Schrijf je in voor onze Happy@Work tips!

Podcast

In de Happy@Work podcast delen wij al vier jaar lang in bijna 200 afleveringen en 130.000 downloads allerlei toepasbare tips zodat jij direct kunt starten met meer regie over jouw werkgeluk. Want invloed heb je altijd. Gebruik hem! En start hier met luisteren. 

Over ons

Bij de Empowerment Company geen quick fix door middel van 1 testje of 1 gesprek. De transformatie stapje voor stapje van binnenuit vorm geven, daar staan wij voor. Leef niet volgens iemand anders plan, maar vaar je eigen koers. Maak kennis met ons in de empower-yourself-call.

© Empowerment Company    |    KVK 55670865    |    BTW NL 001676281B51    |    Algemene voorwaarden    |    Privacy verklaring    |    Contact

2021-11-10T12:18:18+01:00
Ga naar de bovenkant