De 5 stappen om jouw goede voornemens te laten slagen
Ken je dat? Dat je goede voornemens maakt? En dat het zo moeilijk is om ze waarheid te laten worden?
Dit is mijn laatste sigaret…… Vanaf nu snoep ik nooit meer……. Ik laat me nooit meer zo uitkafferen door mijn manager…… Ik wil meer tijd spenderen met mijn geliefde…… Dit zijn prachtige doelen. Toch noem ik dit slechte goede voornemens. Omdat de kans namelijk klein is dat je op basis van deze uitspraken je gedrag gaat veranderen en je voornemens gaat volhouden. Wil je echt verandering realiseren in je leven op welk vlak dan ook, dan is het belangrijk om te weten hoe je dit kunt bereiken.
Het goede nieuws is dat je hier niemand voor nodig hebt! Je kunt het heel makkelijk bereiken en je kunt er gelijk meteen mee starten. Het enige wat je hoeft te doen is onderstaande stappen te volgen.
Liever luisteren? Eerder nam ik al een podcast aflevering op over goede voornemens: die vind je hieronder!
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoe je op effectieve wijze doelen stelt. De wetten en regels die hieruit voortkomen, deel ik heel graag met je zodat jij in het nieuwe jaar een vliegende start maakt! Als je het onderstaande stappenplan precies volgt, garandeer ik je dat je stappen gaat maken richting jouw doelen en je goede voornemens werkelijkheid worden. Neem vandaag of morgen een half uur of uur de tijd om deze stappen nauwgezet te volgen en de helft van het werk is al gedaan. Echt waar.
Stap 1: Jouw droomvoornemen
Formuleer je droomvoornemen: hét thema waar je dit jaar vooruitgang op wil gaan boeken (bijvoorbeeld: me fitter voelen, meer tijd voor mijn hobby, een loopbaanstap maken). Zorg dat het jouw doel en wens is. Jij gelooft dat het mogelijk is dat je hier stappen in maakt. En het is jouw goede voornemen; dus niet die van iemand anders.
Stap 2: Kleine stappen, groot verschil
Besef nu dat elke grote verandering gaat met veel kleine stappen. Iedereen kan een marathon lopen, maar je moet wel starten met trainen. En dat kan beginnen met 3 minuten snelwandelen. Het is belangrijk dat je dit beseft. De kleine stap die jij vandaag maakt, leidt tot de volgende en die weer tot de volgende, enzovoorts. Kortom, schat de acties die je gaat ondernemen – al zijn ze nog zo klein – op waarde. Ze zijn onderdeel van een groter geheel. Complimenteer jezelf met elke kleine stap!
Stap 3 :Krachtig formuleren
Nu ga je je voornemen finetunen. Je gaat hem zo formuleren, dat de kans op resultaat het grootst is en je je goede voornemen(s) volhoudt. Hier heb ik de volgende checklist voor:
- Jij speelt de hoofdrol, niemand anders. Dus de zinnen beginnen met “Ik.”
- Het voelt haalbaar en realistisch voor jou.
- Het is beknopt en precies geformuleerd.
- Het is positief geformuleerd. Dus niet: “Ik wil niet meer snoepen” maar “Ik heb een gezonde leefstijl en eet veel groente en fruit.”
- Het is geformuleerd alsof het al zo is. Dus niet: “Misschien ga ik 10 kilo verliezen” maar “Ik ben 10 kilo lichter.”
- Het is gekoppeld aan een moment in de tijd. Dus niet: “Ik val 10 kilo af” maar “In december 2017 ben ik 10 kilo lichter.”
- Koppel je doel ook aan dat wat het voor jou betekent. Bijvoorbeeld: “In december 2017 ben ik 10 kilo lichter zodat ik mijn mooie feestjurk vol trots kan dragen.”
- Het is opgeschreven en eventueel ondersteund met beeld (bijvoorbeeld een collage). Dat hang je ergens op, of leg je ergens weg waar je het vaak tegenkomt. Zodat je er steeds weer aan wordt herinnerd.
Formuleer nu je goede voornemens volgens deze richtlijnen en kijk eens of je je er al anders bij gaat voelen!
Stap 4: Behapbaar maken
Nu ga je het goede voornemen wat je voor dit jaar stelt, vertalen naar ‘deelvoornemens en acties’. Hak hiervoor het jaar op in delen. Dus wat ga je jezelf op kwartaalniveau ten doel stellen? Bijvoorbeeld: “Eind maart ben ik 3 kilo lichter”. En dan maak je de stap naar maandniveau, en vanuit daar naar week- en zelfs naar dagniveau. De voornemens op maand-/week- en dagniveau krijgen vaak een hoger “actie” gehalte.
Dus welke acties onderneem jij om je goede voornemens te bereiken? Bijvoorbeeld: “Ik sport twee keer per week”. Maar ook: “Ik zoek een goede sportschool en schrijf me in,” is een goede actie. Koppel je deelvoornemens vervolgens aan je grote doel. Een deelvoornemen kan bijvoorbeeld zijn: “Vandaag plan ik 2 intakes bij diëtisten”. Maak daarvan: “Vandaag plan ik 2 intakes bij diëtisten, zodat ik deze maand een kilo verlies, zodat ik eind maart 3 kilo lichter ben, zodat ik in december 10 kilo lichter ben en in mijn mooie feestjurk pas!”.
Op deze manier blijf je feeling houden met je grotere voornemen. Deze stap kan een uitdaging zijn, omdat je wordt uitgenodigd vandaag of op korte termijn al iets te doen dat bijdraagt aan jouw voornemen. Dan is je voornemen al meteen geen voornemen meer, maar een plan in uitvoering! Wees er alert op dat je deze stap maakt en saboteer jezelf niet.
Stap 5: Delen is verbinden
De laatste stap is je voornemens te delen met je omgeving. Dit kan spannend zijn; als je het uitspreekt, wordt het wel heel echt. Je committeert je meer. En dat is precies de reden waarom deze stap essentieel is! Het is enorm krachtig als je gaat staan voor dat wat je wil bereiken. Bovendien kun je aan anderen hulp en steun vragen.
Ik ben heel benieuwd hoe jouw goede voornemens eruit zien voor het nieuwe jaar. Kies er liever 1 waar je echt voor gaat, dan een paar die je half doet. Eén van mijn motto’s is niet voor niks “Breng kwaliteit in je leven, geen kwantiteit”. En in het kader van stap 5 wil ik je heel graag uitnodigen om je voornemen met mij te delen. Dat kan door me een mail te sturen op hallo@empowermentcompany.nl.
Nu rest mij alleen nog jou een gezond, prachtig en succesvol nieuw jaar te wensen. Dat al je dromen waarheid mogen worden.