Waarom de werk-privé balans niet bestaat

Wil je ontdekken hoe je je energieker en vitaler kunt voelen? Laat dan de illusie van werk-privé balans los!

De werk-privé balans wordt er vaak bijgehaald als mensen niet blij zijn met bepaalde zaken in hun werk of leven. Of als ze graag iets willen veranderen. De gedachte is dan: als mijn werk-privé balans in orde is, dan ben ik wél gelukkig. Ik deel graag met je waarom dit een illusie is en hoe je dit beter kunt aanpakken. Zodat je je vitaal en gebalanceerd voelt!

Positieve psychologie

In onze coachingstrajecten praten we veel over de werk-privé balans. Omdat mensen bijvoorbeeld een gebrek aan zingeving ervaren. Of zich afvragen of ze wel genoeg tijd besteden aan thuis. Mensen ervaren een disbalans tussen de tijd & energie die ze aan hun werk besteden, en de tijd & energie die ze aan hun privéleven besteden.

Ik denk – vanuit de positieve psychologie en de manier waarop ons brein werkt – dat de werk-privé balans niet bestaat. Tenminste niet in de zin van: als ik precies de juiste hoeveelheid tijd aan mijn werk besteed en de juiste hoeveel tijd aan mijn privéleven, dán ben ik in balans en gelukkig.

Het nieuwe werken

Je kunt beter spreken van de balans tussen energie-gevers en energie-nemers. Dus van welke elementen in je leven krijg je energie? En welke elementen kosten jou veel energie? Deze benadering past ook veel meer bij de huidige tijd.

Tot en met de jaren ‘60 waren werk en privé heel erg gescheiden, met een veel strengere rolverdeling. Maar tegenwoordig lopen werk en privé veel meer door elkaar heen. Niet alleen omdat de rolverdeling vaak anders is; ook door ‘het nieuwe werken’. Het nieuwe werken betekent namelijk niet alleen: thuis werken. Maar ook: wat is voor jou een prettige en effectieve werkplek voor wat jij te doen hebt, en op welk moment.

Hiermee kan je veel invloed uitoefenen hoe effectief jij werkt qua werkplek en tijdstip. Bijvoorbeeld als je belangrijke afspraken hebt onder werktijd (kinderen die naar de tandarts moeten, of een zieke ouder die je wilt bezoeken). Het is dan fijn als je jouw werk op een ander moment kan doen.

Het gaat er om dat je leider wordt van je leven en werk, omdat dit tegenwoordig dus vaak met elkaar verweven is. En daarom kan je eigenlijk niet spreken van een werk-privé balans.

Draaglast vs draagkracht

Het maakt niet uit hoeveel uren je werkt. Wat telt is of jouw energie-gevers in balans zijn met de energie-nemers. Op bepaalde energie-nemers heb je invloed: bijvoorbeeld als je werk niet (meer) bij je past, of de relatie met je collega of leidinggevende niet goed is. Dat geldt ook voor je privéleven: op sommige zaken heb je invloed, op sommige minder. Uiteindelijk werkt dit allemaal op elkaar door & bepaalt dit jouw draaglast.

Als jij van bepaalde elementen in je werk of leven energie krijgt, kan je kijken of je die elementen kunt vergroten. En bij elementen die jou energie kosten, kan jij kijken of je die kunt aanpakken. Dit is wat we ook vaak doen in ons loopbaancoachingstraject het Krachtkompas.

Gaat het om draaglast die jij niet direct kunt veranderen? Bijvoorbeeld een ziek familielid of een verlies wat je hebt geleden? Dan moet je zorgen dat je draagkracht groot genoeg is en dat je dus op andere plekken veel energie haalt.

Bekijk je leven dus als een lijst van energie-gevers en energie-nemers, in plaats van dat je bekijkt hoeveel uur je aan werk besteedt en hoeveel uur aan je privé-leven. Dat is ook hoe wij werken in het Krachtkompas: daarin kijken we breder dan je werk en neem je je hele leven onder de loep. Je gaat als een architect je hele leven schetsen. En daarin lopen werk en privé nu eenmaal vaak door elkaar heen.

Altijd aan het balanceren

Ik geloof dat je kunt spelen met de balans tussen wat jou energie geeft en wat jou energie kost. Je hebt daarop altijd invloed, al is die invloed nog zo marginaal. Weet wel dat het geen status quo is, je bent altijd aan het balanceren. En dat is helemaal niet erg!

Ik hoop je hiermee een bredere en open blik te hebben gegeven op jouw eigen leven – werk en privé – en dat je kunt kijken wat daarin voor jóu individueel werkt.

Ondernemer met drie kinderen

Wil je weten wat mijn persoonlijke ervaringen zijn, als ondernemer naast mijn gezin met drie kinderen? Luister dan hieronder de podcastaflevering over de illusie van de werk-privé balans!

Liefs, Sandy

Andere artikelen die je misschien interessant vindt:

HOW CAN WE HELP YOU?

Luisteren naar tips om direct jouw werkgeluk te vergroten? Klik op Happy@Work podcast!

Wil je liever meteen daad bij woord voegen? Vraag een vrijblijvende en (meestal) gratis empower-yourself-call aan!

Meer inspiratie:

Werkgever inspiratie

Persoonlijke groei

Loopbaanstap maken

Werkgeluk wetenschap

Werk-privé balans

Stress en burn-out de baas

Schrijf je in voor onze Happy@Work tips!

Podcast

In de Happy@Work podcast delen wij al vier jaar lang in bijna 200 afleveringen en 130.000 downloads allerlei toepasbare tips zodat jij direct kunt starten met meer regie over jouw werkgeluk. Want invloed heb je altijd. Gebruik hem! En start hier met luisteren. 

Over ons

Bij de Empowerment Company geen quick fix door middel van 1 testje of 1 gesprek. De transformatie stapje voor stapje van binnenuit vorm geven, daar staan wij voor. Leef niet volgens iemand anders plan, maar vaar je eigen koers. Maak kennis met ons in de empower-yourself-call.

© Empowerment Company    |    KVK 55670865    |    BTW NL 001676281B51    |    Algemene voorwaarden    |    Privacy verklaring    |    Contact

2021-11-10T12:15:53+01:00
Ga naar de bovenkant