Week van het werkgeluk

Praktische tips om direct jouw werkgeluk te vergroten!

Geen timemanagement, maar energiemanagement

Is het volgende herkenbaar voor jou:

  • aan het einde van de dag vraag je je af waar de tijd gebleven is; of
  • je hebt niet afgekregen wat je wilde opleveren; of
  • je komt uitgeput terug van je werk zonder voldaan gevoel?

Als mensen hiermee aankloppen bij hun leidinggevende, krijgen ze vaak het advies een cursus timemanagement te volgen. Wij leggen je uit waarom je dit niet met timemanagement oplost. En wat je wél kunt doen, zodat je aan het einde van de dag met een voldaan gevoel naar huis gaat.

Bovenstaande issues zijn meestal niet op te lossen met een cursus timemanagement; simpelweg omdat het niet gaat om het managen van je tijd. Het gaat om het managen van je energie en aandacht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat iedereen een bepaalde hoeveelheid energie heeft om zich gedurende de dag gericht te kunnen focussen op iets. Zie het als een bekertje gevuld met focus-energie. Aangezien dat bekertje ‘op’ kan raken, is het belangrijk dat je dit bekertje gedurende de dag effectief inzet: dus zonder al te veel focus-energie te verspillen of laten weglekken.

Want ongemerkt verspil je die energie beetje bij beetje gedurende de dag: bijvoorbeeld als je wisselt tussen taken, een collega binnenloopt met een vraag of bij inkomende mail. Zelfs als je ervoor kiest die mail níet direct te openen, raak je iets van je focus-energie kwijt door alleen al op te merken dat er mail binnenkomt. En dit gaat vaak de hele dag door. Moet je nagaan hoeveel van die beetjes energie – die je nu gaandeweg de dag verliest – kunt besparen!

Om het concreet te maken: werk vanaf nu met tijdsblokken in je agenda. In zo’n blok richt je je op één taak. Dat kan een bepaalde klus zijn, of het afhandelen van mail. Weet jij van jezelf dat je je ‘s ochtends het beste concentreert? Begin die dag dan zonder eerst je mail te openen en richt je enkel & alleen op één klus gedurende bijvoorbeeld 1,5 of 2 uur (of zolang als jij merkt dat je je écht kunt focussen).

Plan daarnaast blokken in je agenda voor andere werkzaamheden, bijvoorbeeld het afhandelen van mail. Dit zorgt ervoor dat jij bepaalt wanneer je naar je mail gaat: de mail beheerst niet jouw planning. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld als er een spoedklus tussendoor komt. Maar in de basis bepaal jij met deze methode jouw agenda en zet je jouw aandacht het meest effectief in.

De tijdsblokken voorkomen dat jij je kostbare focus-energie verliest door steeds tussen taken te wisselen. Dit effectiever inzetten van jouw focus-energie levert zoveel op:

  • Je verspilt minder focus-energie & je zet jouw focus veel gerichter in;
  • Je bereikt betere resultaten, want jouw taken zijn sneller af;
  • Je hebt veel minder het gevoel afgeleid te worden bij je werk. Hierdoor is je gevoel van stress lager, en is je voldoening en werkplezier groter.

Toegegeven: het vereist wat discipline om op deze manier te werken. Maar moet je eens zien wat het je oplevert!

> Behoefte aan meer concrete tips om je werkgeluk te vergroten? Vraag dan hieronder een vrijblijvend coachgesprek aan.

Gratis coachgesprek voor concrete tips

Geef in het contactformulier aan dat je gebruik wilt maken van de actie ‘week van het werkgeluk’. Wees er snel bij, want we hebben hiervoor 5 plekken te vergeven!

Happy@Work Podcast

Dit artikel is gebaseerd op aflevering 1 van onze Happy@Work Podcast. In elke aflevering geeft werkgeluk-expert & psycholoog Sandy praktische en concrete tips om jouw werkgeluk te vergroten. Begin hier met het beluisteren van onze gratis podcast.

Ga jij bovenstaande tip toepassen? Dan horen we graag jouw ervaring ermee! Laat het ons weten op hallo@empowermentcompany.nl.

Over de Happy@Work Podcast: “Goede en heldere tips voor het aanpakken van problemen in je werk en carrière.”

Podcast

In de Happy@Work podcast delen wij al vier jaar lang in bijna 200 afleveringen en 130.000 downloads allerlei toepasbare tips zodat jij direct kunt starten met meer regie over jouw werkgeluk. Want invloed heb je altijd. Gebruik hem! En start hier met luisteren. 

Over ons

Bij de Empowerment Company geen quick fix door middel van 1 testje of 1 gesprek. De transformatie stapje voor stapje van binnenuit vorm geven, daar staan wij voor. Leef niet volgens iemand anders plan, maar vaar je eigen koers. Maak kennis met ons in de empower-yourself-call.

© Empowerment Company    |    KVK 55670865    |    BTW NL 001676281B51    |    Algemene voorwaarden    |    Privacy verklaring    |    Contact