Nooit meer werkstress na je vakantie

Bang voor een uitpuilende mailbox na je vakantie? Zie je ertegenop om weer aan het werk te gaan? Zorgt dit voor stress / zenuwen / een rusteloze nacht voor de eerste werkdag? Niet nodig! Ik deel met jou vijf (eigenlijk zes!) tips die ervoor zorgen dat jij na je vakantie zonder stress weer aan het werk gaat.

Liever luisteren, vanuit je hangmat bijvoorbeeld? 😉 Dat kan ook: hieronder vind je de bijbehorende aflevering van de Happy@Work podcast.

Zit je nog vóór je vakantie? Da’s helemaal fijn! In dit artikel vind je tips om zonder werkstress op vakantie te gaan.

Tip 1: Creëer tijd en ruimte om op te starten

Blokkeer de eerste 2 dagen na jouw vakantie als afwezig in je agenda: zo voorkom je dat jouw agenda wordt volgepland. Houd die datum ook aan in je afwezigheidsmelder. Op die manier heb je voldoende tijd om op te starten, in te lezen, je mail op een rijtje te zetten en je to-do’s voor de komende periode in kaart te brengen. Komt er alsnog iets met spoed tussendoor? Geen probleem, die ruimte heb je dan.

Dit zorgt ervoor dat je niet alleen je werk kunt managen: je managet ook de verwachtingen van anderen (collega’s, klanten). Dus ben jij op dag 1 klaar en ga je op dag 2 alweer mensen benaderen? Dan zijn ze juist aangenaam verrast!

Vind je het spannend om dit te doen? Ben je bijvoorbeeld bang dat je leidinggevende het niet goed vindt? Weet dan dat een werkgever er ook bij gebaat is als jij overzicht & rust creëert en op die manier jouw afspraken naar collega’s en/of klanten op tijd kunt nakomen. Het helpt je misschien als je dit ook uitlegt aan je werkgever.

Tip 2: Hak die week bij voorbaat al doormidden

Een ‘truc’ die ik toepas – en waarvan ook uit onderzoek blijkt dat het werkt: begin na je vakantie nooit op maandag! Begin later in de week zodat het overzichtelijk is en je al weer snel vrij hebt. Even twee dagen werken en erna weer vrij, voelt heel anders dan meteen vijf dagen hard aan de bak. Dit levert aanzienlijk minder stress op waardoor de gelukshormonen van jouw vakantie langer op peil blijven.

Kan je niet anders dan op maandag beginnen? Volg dan zeker de eerste tip op om de week rustig te starten.

Tip 3: Geef je vakantieherinneringen concreet vorm

Uit onderzoek blijkt dat je je vakantiegevoel langer vasthoudt als je iets doet met je vakantieherinneringen. Zoals het maken van een fotoboek (doe ik zelf graag, maar ik loop een paar jaar achter 😉 ) Andere dingen die mijn gezin en ik doen:

  • Maak van de vakantiefoto’s op je telefoon een filmpje; je kunt het zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt en je legt echt vast hoe fijn de vakantie was.
  • Neem een beetje zand of stenen mee van het strand waar jullie graag kwamen. Doe het in een potje, plak er een label op met plek en jaartal, voeg eventueel een quote toe die staat voor jullie vakantie & zet hem op een plankje bij jullie andere tastbare vakantieherinneringen!
  • En wat wij elk jaar doen: een foto maken van ons gezin in de branding. Elk jaar maken we zo’n foto en elk jaar zie je de verandering in het gezin: het gezin groeit, de gezinsleden groeien……het is een mooi ijkpunt & dierbare herinnering aan een fijne vakantie.

Kortom: geef je vakantieherinnering concreet vorm om zo het vakantiegevoel nog langer vast te houden.

Tip 4: Vaker een vakantiegevoel

Plan meerdere kortere vakanties. Uit onderzoek blijkt dat het voor je vakantiegevoel niet zoveel uitmaakt of je nu 3 weken weggaat of 1 week. Plan dus wat vaker – als dat kan – een korte vakantie. Of het nu een nachtje weg is of een weekendje. Zo heb je nog vaker het vakantiegevoel!

Tip 5: Voorpret is een groot deel van de vakantiepret

Met een gezin heb je misschien ook niet de luxe, maar laat het plannen van je vakantie niet teveel op z’n beloop. Als je langer van te voren plant, heb je niet alleen het voordeel dat dat leuke vakantieplekje nog vrij is….! Maar je hebt iets om je op te verheugen, om samen over te praten en alvast te gaan bedenken wat je wilt gaan doen.

Tip 6: Leef niet voor je vakanties

Uiteindelijk heb je minder vakantiedagen dan werkdagen: dus zorg dat je werk doet waar je graag naartoe teruggaat. Als je werk doet wat goed bij je past, dat aansluit bij je talenten en waar je enthousiast van wordt, dan helpt dat enorm. Als je dan tip 1 en 2 toepast, is het ook weer fijn om aan het werk te gaan.

Liefs, Sandy

Andere artikelen die je misschien interessant vindt:

HOW CAN WE HELP YOU?

Luisteren naar tips om direct jouw werkgeluk te vergroten? Klik op Happy@Work podcast!

Wil je liever meteen daad bij woord voegen? Vraag een vrijblijvende en (meestal) gratis empower-yourself-call aan!

Meer inspiratie:

Werkgever inspiratie

Persoonlijke groei

Loopbaanstap maken

Werkgeluk wetenschap

Werk-privé balans

Stress en burn-out de baas

Schrijf je in voor onze Happy@Work tips!

Podcast

In de Happy@Work podcast delen wij al vier jaar lang in bijna 200 afleveringen en 130.000 downloads allerlei toepasbare tips zodat jij direct kunt starten met meer regie over jouw werkgeluk. Want invloed heb je altijd. Gebruik hem! En start hier met luisteren. 

Over ons

Bij de Empowerment Company geen quick fix door middel van 1 testje of 1 gesprek. De transformatie stapje voor stapje van binnenuit vorm geven, daar staan wij voor. Leef niet volgens iemand anders plan, maar vaar je eigen koers. Maak kennis met ons in de empower-yourself-call.

© Empowerment Company    |    KVK 55670865    |    BTW NL 001676281B51    |    Algemene voorwaarden    |    Privacy verklaring    |    Contact

2021-11-10T12:09:34+01:00
Ga naar de bovenkant