Zelfregie: een sleutel naar vitaliteit en bevlogenheid

Nog nooit kregen zo veel mensen een burn-out voor hun 35e als nu. Verzuim en verzuimduur ten gevolge van stress blijven maar stijgen. Meer dan 50 procent van het verzuim onder jongeren is stress gerelateerd, blijkt uit onderzoek van Arboned. Ongelooflijk als je bedenkt dat we in een tijd leven van ongekende mogelijkheden, ruimte voor eigen invloed en keuzevrijheid. Toch stijgt de stressbeleving en is het de hoofdoorzaak van uitval, ook bij jonge mensen.

Het is mijn persoonlijke overtuiging dat dat anders moet kunnen. Ik geloof in een wereld waarin we ons vitaler, gezonder, meer bevlogen en gelukkiger voelen; juist door alle mogelijkheden en kansen die wij in ons leven krijgen. Een wereld waarin we het gevoel hebben zelf aan het roer te staan en te bruisen van energie. Een wereld waarin we de overtuiging hebben tegenslagen te kunnen hanteren en ervan te leren. Ik heb het geluk dat ik in mijn werk dagelijks aan deze nieuwe wereld mag bijdragen door het ondersteunen van mensen (en organisaties) in het verbeteren en vergroten van hun algeheel welbevinden. Toch is veel van het werk van een psycholoog nog gericht op het genezen en voorkomen van problemen, in plaats van op het versterken van wenselijke toestanden.

Tijdens het congres Positieve Psychologie (april, 2016) bepleitte Corey Keyes, een vooraanstaand onderzoeker op het vlak van Positieve Psychologie, dat het voorkomen of genezen van psychische klachten niet gelijk is aan het bijdragen aan of vergroten van psychisch welbevinden. Dit is zeer evident. Want dat betekent dat we ons, voor het vergroten van ons welbevinden niet moeten richten op het voorkomen van psychische klachten. In plaats daarvan kunnen we onze aandacht beter verplaatsen naar het bevorderen van de gewenste psychische en emotionele ‘state of mind’ (waar vitaliteit en bevlogenheid onderdeel van zijn). Naast dat het effectief is, is het ook nog eens veel leuker en motiverend om bezig te zijn met wat je wél wil en kan. Een belangrijke sleutel hiervoor is zelfleiderschap.

Tips om je vitaliteit en bevlogenheid te vergroten middels zelfregie
We zijn aangekomen in een nieuwe tijd, een tijd waarin het essentieel is dat mensen regie nemen over hun leven en hun welzijn. En doen waar zij écht intrinsiek door gemotiveerd zijn. De mogelijkheden zijn oneindig. En als we de kracht en middelen verwerven om onze eigen leider te worden, kunnen we de nieuwe wereld, die van de 21e eeuw, naar onze hand zetten. Dan kunnen we onze bevlogenheid en vitaliteit vergroten. Leider van onszelf, regisseur van ons eigen leven. Dat is voor veel mensen nieuw en soms nog oncomfortabel. En dat leidt er toe dat we niet zo duidelijk positie innemen, niet zo duidelijk ja óf nee zeggen. Met een overload aan prikkels, mogelijkheden en taken tot gevolg. We gaan naar de sportschool, we helpen die collega, we onderhouden onze vriendschappen, we steunen onze partner, we werken op kantoor én thuis. En we raken uitgeblust. Overprikkeld. Hebben het gevoel geleefd te worden. En zijn dus niet vitaal, bevlogen of veerkrachtig. We floreren niet. Zelfleiderschap nemen, dat maakt het verschil. Het klinkt mooi. Maar hoe doe je dat?

Ten eerste: Zorg dat je concrete en realistische doelen stelt. Dit lijkt een inkopper. Zoals Nietzsche al zei: ‘Het vergeten van het doel is de meest voorkomende vorm van domheid.’ Maar toch: een concreet, helder en realistisch doel zorgt dat je weet waar je naar toe wilt en helpt je over de lastige momenten heen. Leef niet in de waan van de dag, maar creëer focus. Visualiseer jouw doel zo uitgebreid en gedetailleerd mogelijk. Teken het of maak een moodboard en hang het op je koelkast.

Ten tweede: een goede, intrinsieke motivatie is cruciaal voor het bereiken van doelen. Ook dit blijkt uit vele onderzoeken. Dus zorg dat het JOUW doel is. Zorg dat het niet de wens van je partner, leidinggevende of vriendin is. Weet waarom je wilt bereiken wat je wilt bereiken.

Ten derde: zorg dat je verschillende paden definieert. Daag je creativiteit uit. Als route 1 niet lukt, ga over op route 2. Geef niet op. Er zijn altijd beren, er zijn altijd redenen om te stoppen, om iets niet te doen. Als je dat voelt: kijk dan op je moodboard en bedenk een andere weg naar jouw Rome. Denk in kansen in plaats van in ‘redenen waarom niet…..’

Ten vierde: Om bovenstaande drie tips te bereiken: Creëer reflectiemomenten. Ga wandelen. Ga mediteren. Schrijf in je dagboek. Ga klussen. Zoek een goede coach. Zet een weekend lang je online bereikbaarheid uit. Doe wat bij jou past. Maar: durf alleen met jezelf te zijn. Alleen dan kun je antwoorden vinden.

Werken aan en sturen op de dingen die jij belangrijk vindt. Dat is wat welbevinden, vitaliteit en betrokkenheid vergroot. Of dat nou sporten is, het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden, het doen van een opleiding of het aanpassen van je functie. Dat is aan jou. En als we daar nou allemaal wat meer aandacht aan gaan besteden, dan kunnen we samen zorgen dat we vitaal en bevlogen door het leven gaan.

Liefs, Sandy

Andere artikelen die je misschien interessant vindt:

HOW CAN WE HELP YOU?

Luisteren naar tips om direct jouw werkgeluk te vergroten? Klik op Happy@Work podcast!

Wil je liever meteen daad bij woord voegen? Vraag een vrijblijvende en (meestal) gratis empower-yourself-call aan!

Meer inspiratie:

Persoonlijke groei

Loopbaanstap maken

Stress en burn-out de baas

Werkgeluk wetenschap

Werkgever inspiratie

Werk-privé balans

Schrijf je in voor onze Happy@Work tips!

Podcast

In de Happy@Work podcast delen wij al vier jaar lang in bijna 200 afleveringen en 130.000 downloads allerlei toepasbare tips zodat jij direct kunt starten met meer regie over jouw werkgeluk. Want invloed heb je altijd. Gebruik hem! En start hier met luisteren. 

Over ons

Bij de Empowerment Company geen quick fix door middel van 1 testje of 1 gesprek. De transformatie stapje voor stapje van binnenuit vorm geven, daar staan wij voor. Leef niet volgens iemand anders plan, maar vaar je eigen koers. Maak kennis met ons in de empower-yourself-call.

© Empowerment Company    |    KVK 55670865    |    BTW NL 001676281B51    |    Algemene voorwaarden    |    Privacy verklaring    |    Contact

2021-11-10T12:21:16+01:00
Ga naar de bovenkant