Waar ben jij nou echt goed in?

Vraag jij jezelf af: waar ben ik goed in?

Kwaliteiten en talenten – iedereen heeft ze, maar niet iedereen kent ze van zichzelf. Daarom deel ik met jou 2 concrete oefeningen om meer te ontdekken over jouw eigen échte kwaliteiten of talenten. En het beste van deze oefeningen is dat de informatie er al is, je hoeft alleen maar het net op te halen!

Want hoe weet je nou eigenlijk waar je goed in bent? En hoe ga je daar vervolgens ook echt in geloven?

Wil je mijn stappenplan liever beluisteren? Dat kan ook! Hieronder vind je de aflevering van de Happy@Work podcast.

Als je jezelf afvraagt ‘waar ben ik goed in?’, wil je eigenlijk weten wat jouw kwaliteiten, competenties en talenten zijn. Maar wat zijn dat eigenlijk?

Dat zijn de dingen waar je goed in bent, de dingen die écht bij jou passen. Vaak zijn dit ook eigenschappen die je van nature al ontwikkeld hebt. En daar zit ook het ‘issue’: in zulke gevallen is het meestal een soort blinde vlek. Omdat het voor jou zó vanzelfsprekend is, dat het voor jou eigenlijk niet voelt als iets bijzonders!

En dan kan het onnatuurlijk voelen om ervoor gewaardeerd te worden, of zelfs om ervoor betaald te worden. Omdat je misschien wel denkt: ‘Ja maar, zo ben ik gewoon: dat is toch heel normaal?!’.

Wil jij weten waar je goed in bent? Volg dan dit stappenplan:

1. Omzeil jouw blinde vlek, vraag feedback

Deze eerste oefening gebruiken we in het Krachtkompas (ons loopbaancoachingstraject) ook heel vaak. Aangezien jij het zelf misschien niet ziet (of niet gelooft): vraag mensen uit je omgeving naar jouw kwaliteiten & talenten. Dat kunnen vrienden zijn, familieleden, collega’s of andere mensen waarmee je samenwerkt zoals opdrachtgevers.

Omdat deze mensen jou allemaal in een andere context zien (in privésituaties en in werksituaties), levert dat een schat aan informatie op!

Zelfs als hun feedback jou bevestigt in wat je zelf al dacht: wanneer je het hoort van andere mensen, is de kans veel groter dat je er zelf ook in gelooft & ervoor durft te gaan staan. Dít zijn mijn kwaliteiten, dít zijn mijn talenten.

Om deze feedback te verzamelen, kan je bijvoorbeeld een mailtje sturen aan minimaal 5 mensen. En om het je nog gemakkelijker te maken om te ontdekken waar jij goed in bent, geef ik je met onderstaande download inspiratie voor zo’n mailtje!

2. Kijk terug op jouw successen

Als je antwoord wilt op de vraag ‘Waar ben ik goed in?’, kijk dan naar het verleden! Schrijf 5 gebeurtenissen of situaties op waar jij trots op bent. Dat mogen successen zijn van de afgelopen jaren of uit jouw hele leven: wat voor jou goed voelt.

Dus: wat was een succes? Waar ben je trots op? Wat heb je tot een goede einde gebracht?

En filter vervolgens hieruit wat je hebt gedaan om dat resultaat te bereiken: welke talenten en kwaliteiten heb je ingezet? Welke eigenschappen van jou kwamen goed van pas? Wat heb jij bijgedragen aan de uitkomst?

Bonus 1 bij deze oefeningen –  Je hebt ‘bewijs’ voor sollicitatiegesprekken

Met deze oefeningen ontdek je niet alleen waar jij goed in bent, het is ook nog eens handige en waardevolle informatie voor sollicitatiegesprekken. Want dan krijg je vaak de vraag: wat is een kwaliteit van jou & heb je daar een concreet voorbeeld bij? Ja dus!

En het maakt het voor jouw gesprekspartner veel aannemelijker om te geloven dat jij – bijvoorbeeld – klantgericht bent, als jouw collega’s en/of opdrachtgevers dit als feedback aan jou hebben teruggegeven.

Bonus 2 bij deze oefeningen – Jij gelooft er ook in!

De uitkomst van deze twee oefeningen zorgt ervoor dat jij zelf óók gaat geloven in je kwaliteiten en talenten. En dat je je daarvoor durft uit te spreken en ze vaker actief gaat inzetten: ‘Dit ben ik en hier ben ik goed in!’.

Want het is niet langer meer speculatie of je iets goed kunt: nee, de kwaliteiten en talenten hebben zich daadwerkelijk bewezen. Want je krijgt ze terug als feedback van andere mensen. En je hebt ze ingezet om een bepaald resultaat of succes te behalen.

Waar ben ik goed in?

Dus:

  • Wil jij weten wat jouw kwaliteiten & talenten zijn?
  • Of weet je eigenlijk wel waar je goed in bent, maar twijfel je nog?
  • Heb je behoefte aan meer zelfinzicht en/of zelfvertrouwen?
  • Of ben je aan het solliciteren?

Doe deze oefeningen en bekijk het ‘bewijs’. Alle informatie is er al, je hoeft het alleen maar naar boven te halen!

Ik wens je veel inspiratie & zelfinzicht met deze oefeningen. Laat je me weten wat het jou heeft opgeleverd?

Liefs, Sandy

Gratis download om feedback te verzamelen!

dit veld niet invullen s.v.p.

Hiermee meld je je ook aan voor de Happy@Work tips. Je kunt je op elk moment uitschrijven. Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Andere artikelen die je misschien interessant vindt:

Meer tips om direct jouw werkgeluk te vergroten?

Nu luisteren

Meer inspiratie:

Werkgever inspiratie

Persoonlijke groei

Loopbaanstap maken

Werkgeluk wetenschap

Werk-privé balans

Stress en burn-out de baas

Schrijf je in voor onze Happy@Work tips!

Inschrijven

Gratis coaching

Met onze gratis loopbaancoaching diensten  gunnen wij iedereen meer (werk) geluk en minder stress.

Start vandaag

Over ons

Waarom aan de slag met de Empowerment Company?

Je wilt meer vanuit kracht en talenten leven. Balans brengen in je persoonlijke en professionele groei. Je bent gedreven om te investeren in jezelf en je bent er klaar voor om in actie te komen. Het lukt je alleen niet in je eentje. Maak kennis met ons in een vrijblijvend adviesgesprek.

© Empowerment Company    |    KVK 55670865    |    BTW NL 001676281B51    |    Algemene voorwaarden    |    Privacy verklaring    |    Contact

2020-12-08T09:55:12+01:00
Ga naar de bovenkant