Ken jij jouw ikigai?

Download hieronder jouw ikigai-schema

Heb jij de serie ‘Tokidoki’ van Paulien Cornelisse al gezien? Zo niet: echte aanrader! In deze serie bezoekt Paulien Japan, het land waar ze gefascineerd door is én waarvan ze ook de taal spreekt als lange blonde Hollandse dame 🙂 Elke aflevering gaat over een Japans begrip wat zich heel moeilijk laat vertalen. Zoals bijvoorbeeld ‘tatemae’ wat zoiets betekent als je anders voordoen dan je eigenlijk bent.

Het Japanse begrip ‘Ikigai’ komt niet terug in de serie. Terwijl dit ook voor ons ‘westerlingen’ een heel mooi & nuttig begrip is. Dus daar vertellen wij je graag over! En om je nog beter te helpen jouw ikigai te vinden – ja, iedereen heeft een ikigai – , kan je hieronder een gratis ikigai-invulschema downloaden.

Misschien heb je er wel eens over gehoord, maar in de wereld zijn er zogenaamde Blue Zones: plekken waar mensen langer en gezonder leven dan elders in de wereld. Uit onderzoek blijkt dat hierbij een aantal factoren een rol spelen. Zoals bijvoorbeeld het eetpatroon, beweging, maar ook ikigai. Ikigai betekent zoiets als de reden van jouw bestaan, de reden waarvoor je elke dag uit bed komt. Jouw levensmissie.

In Japan is het zó normaal om je ikigai helder te hebben, dat je deze kunt delen als je s ochtends staat te wachten op de bus of elkaar tegen komt bij het koffie apparaat: wat is jouw ikigai? Wat is jouw intentie voor deze dag? Het is dus onderdeel van het dagelijks leven. Heb jij af en toe een onbestemd gevoel? Mis je voldoening in je leven, of voel je soms een leegheid, terwijl je op papier alles hebt (baan, huis, sociaal netwerk)? Dan heb je mogelijk je ikigai niet helder. Het ikigai-invulschema helpt jou om jouw ikigai wél duidelijk te krijgen.

Het invulschema dat je hieronder kunt downloaden is opgebouwd uit vier hoofdonderdelen, die we toelichten bij het schema.

Op het snijvlak van deze vier gebieden vind je je Ikigai. Je zult mogelijk herkennen dat sommige van die vier gebieden wel een duidelijke plek hebben in je leven, maar andere niet. Met onrust of ontevredenheid tot mogelijk gevolg. In dit model kun je een eerste stap maken in het helder krijgen van het snijvlak van allevier de gebieden. Met rust, plezier, groei en voldoening tot mogelijk gevolg. Het model kan jou bovendien helpen om inzichten concreet en tastbaar te maken.

Heb jij jouw ikigai gevonden? Omarm dan ook toevalligheden, zeggen de Japanners. Als jij weet hoe je wilt leven, wat je belangrijk vindt, hoe je je wilt ontwikkelen; dan is het ook veel makkelijker om toevalligheden in het leven te herkennen die jou verder kunnen helpen. Je herkent wat er wel én wat er niet past op jouw pad. Het vinden van jouw ikigai helpt je dus niet alleen jouw levensmissie te vinden, maar helpt je ook om makkelijker (dagelijkse) keuzes te maken.

We wensen je veel plezier met het ontdekken van jouw ikigai! Wil je hiermee verder? Vraag dan onze gratis training ‘Welke baan past bij mij?’ aan. Een praktische online training waarmee je helder krijgt wat jouw talenten & kwaliteiten zijn én leert daadwerkelijk stappen te zetten naar verandering. Deze training sluit goed aan bij de zoektocht naar jouw ikigai.

Oh, en ‘Tokidoki’ betekent ‘soms’ in het Japans, mocht je het je afvragen 😉

Download hier jouw gratis Ikigai schema!

dit veld niet invullen s.v.p.

Hiermee meld je je ook aan voor de Happy@Work tips. Je kunt je op elk moment uitschrijven. Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Andere artikelen die je misschien interessant vindt:

Meer tips om direct jouw werkgeluk te vergroten?

Nu luisteren

Meer inspiratie:

Werkgever inspiratie

Persoonlijke groei

Loopbaanstap maken

Werkgeluk wetenschap

Werk-privé balans

Stress en burn-out de baas

Schrijf je in voor onze Happy@Work tips!

Inschrijven

Gratis coaching

Met onze gratis loopbaancoaching diensten  gunnen wij iedereen meer (werk) geluk en minder stress.

Start vandaag

Over ons

Waarom aan de slag met de Empowerment Company?

Je wilt meer vanuit kracht en talenten leven. Balans brengen in je persoonlijke en professionele groei. Je bent gedreven om te investeren in jezelf en je bent er klaar voor om in actie te komen. Het lukt je alleen niet in je eentje. Maak kennis met ons in een vrijblijvend adviesgesprek.

© Empowerment Company    |    KVK 55670865    |    BTW NL 001676281B51    |    Algemene voorwaarden    |    Privacy verklaring    |    Contact

2020-10-20T17:05:35+02:00
Ga naar de bovenkant