Maak kennis met het aapje op je schouder
Ken jij jouw innerlijke criticus al? Dat stemmetje in je hoofd dat jou wil beschermen voor van alles? Dat stemmetje dat tegen jou zegt: ‘Je kunt er niets van! Je doet het verkeerd! Je valt door de mand! Je mag geen nee zeggen! Je moet dit doen!’ Ik noem hem het aapje op je schouder.
Feitelijk bedoelt hij het niet kwaad. Hij wil eigenlijk zeggen met ‘Je doet het verkeerd!’: ‘Pas op dat je het niet verkeerd doet, dan vinden ze je niet meer leuk’. En daarmee wil hij zeggen: ‘Ik zorg graag goed voor je en wil dat je geliefd bent bij anderen.’ Maar die subtiele boodschap is niet wat we horen in ons hoofd.
Want wat we in ons hoofd horen galmen is vaak oordelend en zwart-wit: ‘Je doet het verkeerd!’. Je hebt meerdere aapjes, en je aapjes samen noem ik jouw ‘Management Team’. Degene die bijna iedereen heeft, wordt ook wel de innerlijke criticus genoemd en is herkenbaar door bovenstaande uitspraken.
Wil jij meer grip krijgen op deze aap? Ik geef je praktische tips én een gratis download om direct mee aan de slag te gaan. Zodat hij zijn plek in jouw MT weer kent en jij zelf kunt bepalen of je zijn advies opvolgt of niet. En dat geeft vrijheid!
Hieronder vind je de podcastaflevering, als je liever luistert.
Het aapje op je schouder, je innerlijke criticus of 1 van jouw MT-leden: allemaal metaforen voor een van de stemmetjes die we in ons hoofd hebben. En waar de adviezen van jouw aapje in bepaalde fases van jouw leven misschien behulpzaam waren, is dat nu niet altijd meer het geval….
Deze stemmetjes komen voort uit kernovertuigingen en zijn heel rechtlijnig: ze kunnen een situatie niet vanuit een ander perspectief bekijken. Terwijl jij er wél bij gebaat bent om dat (soms) te doen. Maar goed nieuws: je kunt deze stemmen en dus ook je innerlijke criticus, de aap op je schouder, temmen! Zodat je meer ruimte hebt om jouw eigen keuzes te maken.
Leuke filmtip hierbij is trouwens de Pixar-film Inside Out. Een animatiefilm waarin dit op een leuke & speelse manier in beeld wordt gebracht. Ook een aanrader om met je kinderen te bekijken en na afloop te praten over de stemmetjes die we allemaal in ons hoofd hebben.
De innerlijke criticus stamt nog uit de tijd dat we als mens op onze hoede moesten zijn voor leeuwen, sabeltandtijgers en andere roofdieren. Hij zorgde ervoor dat we waakzaam, alert en kritisch waren om te kunnen overleven. Maar dat is nu meestal niet meer nodig 😉
Deze innerlijke criticus wil je dus behoeden voor gevaar en vindt meestal dat nieuwe dingen, gelijk staan aan gevaar. Dus als jij een loopbaanstap overweegt – bijvoorbeeld omdat je huidige baan niet meer bij je past – laat de innerlijke criticus van zich horen:
- “Je moet niet weggaan, je weet wat je hebt en niet wat je krijgt.”
- “Je hebt een goed salaris, leuke collega’s, een vast contract: dat gooi je toch niet zomaar weg?’
- “Een overstap maken: dat kan jij toch helemaal niet?”
Wil jij je niet meer laten leiden door deze innerlijke criticus, dit (bange) aapje op je schouder? Mijn eerste tip: leer hem kennen met onderstaande download. Leer waar hij op aanslaat, wat hem triggert om jou van advies te voorzien.
Op het moment dat je hem beter leert kennen, kan je hem namelijk gaan beschouwen als ‘gewoon’ één van jouw adviseurs. En voor adviseurs geldt: jij bepaalt wat je met het advies doet. Zo pak jíj de regie en niet het MT-lid in je hoofd dat toevallig het hardste schreeuwt.
Met de oefening uit de download ga je de stemmetjes leren (her)kennen en ga je hun adviezen beoordelen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je de adviezen op waarde leert schatten: het creëert ook een zekere afstand tot de stemmetjes. En dat geeft jou weer vrijheid om zelf keuzes te maken.
En mijn tweede tip: geef zo’n stemmetje een naam. Ook dat helpt namelijk om afstand te nemen en meer je eigen weg te gaan. Dus niet: “Ik vind van mezelf dat ik altijd perfect werk moet afleveren: ik neem alleen genoegen met het beste.” Maar: “Betsy (of een andere naam 😉 ) zegt tegen mij dat ik altijd perfect werk moet afleveren en dat ik alleen genoegen mag nemen met het beste.”
Probeer het zelf maar: door het zo te verwoorden – in de derde persoon – creëer je afstand en dat maakt gevoelsmatig echt heel veel verschil.
En voor wat betreft die naam heb ik een bonustip: geef hem een neutrale naam. Je hoeft het stemmetje niet te veroordelen of een negatief label te geven, want hij heeft de beste intenties, gaat nooit meer weg en bovendien: soms geeft hij je wél goed advies. In het geval van een loopbaanstap willen maken, kan hij er bijvoorbeeld voor zorgen dat je dit goed uitdenkt en alle (financiële) gevolgen eerst in kaart brengt.
Hieronder kan je de oefening direct downloaden & gaan oefenen. Zo geef je jouw aap / innerlijke criticus een plek in je MT en word je (weer) CEO van jouw leven!
Liefs, Sandy
Download hier de gratis oefening om het aapje op jouw schouder te leren kennen!
Hiermee meld je je ook aan voor de Happy@Work tips. Je kunt je op elk moment uitschrijven. Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.