Hoe eerlijk ben je tijdens een sollicitatiegesprek?
Solliciteren na een burn-out. Of na een ontslag, arbeidsconflict of andere ingrijpende gebeurtenis. Hoe eerlijk moet je daarover zijn in een sollicitatiegesprek?
Hiervoor geldt: eerlijkheid duurt het langst. Maar het is óók van belang dat je een goede indruk maakt en niet je eigen ruiten ingooit. Ik geef je concrete tips hoe je dit het beste aanpakt.
Liever luisteren? Dat kan: hieronder vind je de aflevering uit de Happy@Work podcast.
Hoe eerlijk moet je zijn bij sollicitatiegesprekken? Die vraag krijg ik regelmatig. Bijvoorbeeld van mensen die gaan solliciteren na een burn-out of die vanwege een arbeidsconflict een andere baan zoeken. Ook willen mensen vaak weten hoe eerlijk ze moeten zijn over de dingen waar ze niet zo goed in zijn.
De ervaring leert dat als jij tijdens sollicitatiegesprekken heel eerlijk bent – ook over negatieve dingen – het juist mogelijk is om de baan te vinden die echt bij jou past!
Maar: het is wel ontzettend belangrijk hóe je het brengt. En daar geef ik je concrete tips voor.
Want als je ‘alleen maar’ eerlijk bent, werkt het niet in je voordeel. Stel dat je gaat solliciteren na een burn-out. Dan kan je eenvoudigweg zeggen: “Ik solliciteer op deze functie, want mijn vorige baan paste niet bij mij en daarom heb ik een burn-out gekregen”. De kans is dan groot dat jouw gesprekspartner aan de andere kant van de tafel zich afvraagt hoe snel hij of zij dit gesprek kan afronden….
Het helpt dus als jij jouw verhaal anders brengt. Het allerbelangrijkste is nog steeds dat je eerlijk vertelt dat je iets heftigs hebt meegemaakt. Én dan kun je daar vervolgens drie dingen bij delen:
- Wat jij eraan gedaan hebt om uit de situatie te komen. Dat zegt namelijk iets over jouw zelfsturend vermogen en de regie die je pakt om problemen op te lossen.
- Wat je ervan geleerd hebt over jezelf.
- Hoe jij in de toekomst kunt voorkomen dat het nog een keer gebeurt.
Op deze manier laat je zien dat je veel sterker & zelfredzamer uit jouw heftige situatie bent gekomen. De kans wordt dan in de ogen van je gesprekspartner heel klein dat dit nog een keer gebeurt. Zeker als je goed kunt vertellen waarom deze baan juist zo goed aansluit bij jouw talenten, kwaliteiten en waarden. Zo is jouw gesprekspartner veel meer geneigd om jou aan te nemen.
Een voorbeeld om deze tips concreet te maken als je gaat solliciteren na een burn-out:
“Ik heb een burn-out gehad en heb een aantal maanden ziek thuis gezeten. Ik heb toen alles aangegrepen – wat in mijn mogelijkheden lag – om hieruit te komen. Ik ben met een psycholoog aan de slag gegaan, ik heb een re-integratiecoach in de arm genomen en ik ben op mijn gezondheid gaan letten.
Hierdoor was ik na een paar maanden weer volledig geintegreerd. En was ik eigenlijk fitter en vitaler dan ik eerst was. Ik weet nu wat mijn ‘gebruiksaanwijzing’ is: ik weet waar het mis is gegaan. Het is voor mij moeilijk om grenzen aan te geven; dus ik heb nu geleerd hoe ik dat moet doen. Ik weet waar mijn kwaliteiten liggen. Dus als ik iets nog niet zo goed kan, dan weet ik hoe ik om hulp moet vragen. En ik heb geleerd waar ik goed in ben en waar ik energie van krijg. Ik ben dus veel zelfbewuster geworden en ik kan veel beter sturen op dingen waar ik goed in ben. Dat betekent niet dat ik andere werkzaamheden niet wil doen: maar ik weet wanneer ik dan om hulp moet vragen.”
Als je het zo brengt is het dus een heel ander verhaal, terwijl het het nog steeds jouw verhaal is! Jouw gesprekspartner weet dan: “Deze persoon kent zijn eigen gebruiksaanwijzing én gebruikt deze ook. Hij of zij weet hoe hij met zichzelf om moet gaan zodat dit waarschijnlijk niet nog een keer gebeurt. Dat stelt mij enorm gerust. Dat heb ik liever dan iemand op de functie die dat zelfinzicht helemaal niet heeft.”
Je brengt wat jou overkomen is dus als kracht en als voordeel. Ook al is een crisis niet leuk, je leert ervan. En door dit te delen, laat je jouw kracht zien. Als je het op deze manier aanpakt, ontstaat er een gesprek waarin over en weer verkend wordt wat jij nodig hebt, wat jij te bieden hebt en of dat matcht met de functie waarop je solliciteert. Dit helpt beide partijen om een goed besluit te nemen.
Samengevat:
- Breng de moeilijke dingen zoals ze zijn;
- Maar vertel erbij:
- Wat jij gedaan hebt om uit de situatie te komen;
- Wat je ervan geleerd hebt;
- En hoe je in de toekomst kunt voorkomen dat het nog een keer gebeurt.
En wil je het plaatje helemaal rond maken en de baan vinden die écht bij jou past: zorg dan dat je helder hebt wat jij nodig hebt en wat voor jou belangrijk is. Je kunt daarmee een eerste stap maken met onze online training “Welke baan past bij mij?”.
Met deze tips vind je – op een ontspannen manier – sneller de baan die bij je past, hoef je je niet anders voor te doen dat je bent en gooi je niet je eigen ruiten in.
Ik hoop dat dit jou helpt als je gaat solliciteren na een burn-out of andere ingrijpende gebeurtenis. En ik waardeer het erg als je me dat laat weten op hallo@empowermentcompany.nl