Sollicitatiegesprek voorbereiden – tips

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

Voor veel mensen zijn er weinig gesprekken zó spannend als een sollicitatiegesprek. Vaak is er al een heel traject aan voorafgegaan: je bent je gaan oriënteren op functies, je hebt vacatures doorgespit, brieven geschreven, je bent door de eerste selectie gekomen….en nu mag je op gesprek komen.

Maar hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek? Hoe pak je dit het beste aan? 

Als loopbaanpsycholoog met de missie om het werkgeluk in Nederland te vergroten heb ik daar een aantal tips voor die voor jou misschien het verschil kunnen maken. Want werkgeluk begint met het vinden van de baan die bij jou past!

Hieronder vind je afleveringen van mijn Happy@Work podcast die jou helpen om je sollicitatiegesprek voor te bereiden: je kunt ze direct op onze website beluisteren.

Je sollicitatiegesprek voorbereiden – tips

1. Zorg voor bewijs van jouw kwaliteiten & talenten

Weet jij van jezelf waar je goed in bent? Dat is vaak al een lastige vraag voor veel mensen. Omdat ze er nog niet bij stil hebben gestaan. Of omdat het een blinde vlek is: ze vinden wat ze kunnen zó vanzelfsprekend, dat ze het niet als bijzonder ervaren.

Maar de kans is groot dat je in het sollicitatiegesprek gevraagd wordt om een kwaliteit van jezelf te benoemen. En om daarvan een concreet voorbeeld te geven. Ben je daar op voorbereid?

Met deze twee oefeningen ontdek je niet alleen heel gemakkelijk waar jij goed in bent: je hebt ook gelijk ‘bewijs’ voor je sollicitatiegesprek!

2. Heb jij ook zo’n hekel aan verkopen?

Onderstaande podcast is om twee redenen interessant als je gaat solliciteren:

> Op het moment dat je je aan het oriënteren bent op een nieuwe functie.

Misschien ben je op zoek naar een baan waarin je anderen kunt helpen. Of een baan waarin ruimte is voor zingeving. En denk je daarom helemaal niet aan commerciële functies of commerciële bedrijven.

Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Sterker nog, in bijna elke functie wordt van je gevraagd om op een bepaalde manier te verkopen. Als je bijvoorbeeld een subsidieaanvraag moet binnen halen, of als je graag wilt dat mensen een workshop bij jou boeken. In grote organisaties zal je bovendien vaak intern zaken moeten verkopen, bijvoorbeeld om andere afdelingen mee te krijgen.

Daarom deel ik in deze aflevering hoe je op een eerlijke en oprechte manier kunt ‘verkopen’. Het heeft mij geholpen om anders tegen commercie aan te gaan kijken. Waardoor verkopen nu wél bij mij past en zelfs een manier is voor mij om mensen te helpen.

> Op het moment dat je je thuis voorbereidt op het sollicitatiegesprek.

Als je solliciteert, wil je de ander overtuigen waarom hij of zij jou in dienst moet nemen: je wilt jezelf ‘verkopen’. Maar vergeet niet dat het twee kanten op werkt: jij wilt ook weten of die functie en dat bedrijf bij jou passen.

In deze aflevering leer je dat verkopen eigenlijk is: het uitwisselen van informatie over en weer zodat beide partijen een goede en onderbouwde keuze kunnen maken. En soms is de goede keuze ook dat je niet verder gaat met elkaar.

3. Met de juiste energie het sollicitatiegesprek in

En dan is het zover: je mag op gesprek komen. In deze aflevering vertel ik je hoe zo’n belangrijk gesprek toch ontspannen in kunt gaan met de juiste energie.

Je hebt je sollicitatiegesprek met de vorige stappen al voorbereid qua argumenten: wat zoek je, waar ben je goed in (inclusief concrete voorbeelden!), waarom zouden ze jou moeten aannemen, wat wil je zelf weten over de functie en het bedrijf etc.

Nu is het van belang om in een andere houding te stappen. Zodat je niet verkrampt en gespannen in je sollicitatiegesprek zit (nou ja, een beetje gezonde spanning is helemaal niet erg!), maar ontspannen. Wil je weten hoe je dat doet? Ik deel het met je in deze aflevering.

4. Hoe eerlijk ben je in het sollicitatiegesprek?

Op het moment dat je gaat solliciteren vanuit een moeilijke situatie, bijvoorbeeld een burn-out of arbeidsconflict, vragen mensen zich vaak af hoe eerlijk ze daarin moeten zijn. Je wilt niet bij voorbaat je ruiten ingooien maar je wilt ook open zijn, want het kan de start zijn van een nieuw begin.

Wil je weten hoe je dit het beste aanpakt? Hier vind je mijn concrete tips. Zodat je jezelf op een krachtige, maar wel eerlijke manier presenteert.

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan wens ik je heel veel succes met de voorbereiding en met het gesprek zelf. Ik gun je een fijn gesprek, met gezonde spanning, een gevoel van leiderschap en een geïnteresseerde gesprekspartner. Zodat je in ieder geval zelf weet dat je er alles aan hebt gedaan.

Heeft mijn podcast jou geholpen bij je voorbereiding? Dan vind ik het erg leuk als je me dat laat weten op hallo@empowermentcompany.nl.

Liefs, Sandy

Andere artikelen die je misschien interessant vindt:

HOW CAN WE HELP YOU?

Luisteren naar tips om direct jouw werkgeluk te vergroten? Klik op Happy@Work podcast!

Wil je liever meteen daad bij woord voegen? Vraag een vrijblijvende en (meestal) gratis empower-yourself-call aan!

Meer inspiratie:

Werkgever inspiratie

Persoonlijke groei

Loopbaanstap maken

Werkgeluk wetenschap

Werk-privé balans

Stress en burn-out de baas

Schrijf je in voor onze Happy@Work tips!

Podcast

In de Happy@Work podcast delen wij al vier jaar lang in bijna 200 afleveringen en 130.000 downloads allerlei toepasbare tips zodat jij direct kunt starten met meer regie over jouw werkgeluk. Want invloed heb je altijd. Gebruik hem! En start hier met luisteren. 

Over ons

Bij de Empowerment Company geen quick fix door middel van 1 testje of 1 gesprek. De transformatie stapje voor stapje van binnenuit vorm geven, daar staan wij voor. Leef niet volgens iemand anders plan, maar vaar je eigen koers. Maak kennis met ons in de empower-yourself-call.

© Empowerment Company    |    KVK 55670865    |    BTW NL 001676281B51    |    Algemene voorwaarden    |    Privacy verklaring    |    Contact

2021-11-10T12:05:46+01:00
Ga naar de bovenkant